Firmy Beyond i Hicron prowadzą dla spółek Profile VOX i Chemia VOX zdalne wsparcie w szerokim zakresie funkcjonalnym i technologicznym SAP. Konsultanci Beyond.pl sprawują pieczę nad utrzymaniem systemu SAP ERP wykorzystując do tego własną, najnowocześniejszą w Europie Centralnej, platformę sprzętową. Eksperci Hicron czuwają z kolei nad poprawnością funkcjonowania systemu i aktualnością wszystkich aplikacji.

Oba zespoły zapewniają pracownikom spółek VOX bieżące wsparcie w obsłudze systemu SAP świadcząc usługi serwisu producenta SAP (maintenance), utrzymania systemów operacyjnych, administracji SAP Basis oraz wsparcia aplikacyjnego SAP. Zakres wsparcia jest tożsamy z zakresem wdrożenia i obejmuje moduły: finanse (FI), kontroling (CO), gospodarka materiałowa (MM), sprzedaż i dystrybucja (SD), produkcja i jej planowanie (PP), zarządzanie kadrami (HR).

Samodzielne utrzymanie SAP jest dla nas nieopłacalne. Po pierwsze, wymagałoby inwestycji w bardzo drogi sprzęt i jego bieżącą aktualizację. Po drugie, samemu ciężko byłoby nam osiągnąć poziom bezpieczeństwa jaki gwarantuje Beyond. Po trzecie, zbudowanie zespołu specjalistów odpowiedzialnych za utrzymanie SAP i utrzymanie ich kompetencji na odpowiednim poziomie nie jest w żaden sposób zbieżne z kierunkiem rozwoju spółek VOX. Powierzenie opieki nad kwestiami technicznymi związanymi z naszym systemem jest więc dla nas rozwiązaniem optymalnym kosztowo i organizacyjnie. – komentuje Maciej Pawełczak, Pełnomocnik d.s. IT w firmie Profile VOX.

Rynek outsourcingu IT na potrzeby rozwiązań SAP rozwija się w ostatnich latach bardzo dynamicznie. Wynika to bezpośrednio z rosnącej skłonności firm do powierzania opieki nad systemami ERP wyspecjalizowanym partnerom. Taką skłonność wyrażają zarówno spółki takie jak Profile VOX i Chemia VOX, które dopiero zaczynają swoją przygodę z systemem SAP ERP, jak i firmy, które wdrożyły system SAP kilka lat wcześniej – analizuje Robert Stiller, Dyrektor ds. Sprzedaży i Architekt Rozwiązań Biznesowych Hicron. – Niższe koszty utrzymania, gwarancja bezpieczeństwa, wysoka wydajność sprzętu to najczęściej wymianie powody decyzji o outsourcingu. Chcąc samemu osiągnąć porównywalny poziom bezpieczeństwa danych i jakości wsparcia, trzeba by liczyć się z kosztem kilka razy większym od miesięcznej opłaty outsourcingowej. – dodaje.

Spółki Hicron i Beyond.pl są partnerami biznesowymi od 2010 roku. Od tamtej pory, w ramach wspólnej oferty, firmy deklarują gotowość świadczenia usług pełnego outsourcingu IT i administracji dla systemów SAP w oparciu o najnowocześniejsze na rynku rozwiązania w zakresie technologii i bezpieczeństwa. Firma Beyond jest właścicielem najnowocześniejszego Centrum Outsourcingowego w Europie Centralnej, podczas gdy Hicron dysponuje zespołem wysoko wykwalifikowanych konsultantów w obszarze administracji SAP, serwisu technologicznego, wsparcia aplikacyjnego we wszystkich obszarach modułowych SAP ERP.