W styczniu 2009 zakończył się roll-out systemu SAP w spółce Alima Gerber. Roll-out systemu był następstwem zakupu przez szwajcarski koncern Nestle firmy Gerber. W pracę zaangażowaniu byli konsultanci Hicron Consulting, którzy wspierali działania w obszarze sprzedaży i dystrybucji.

Roll-out dla Alima-Gerber spowodowany był polityką koncernu Nestle, który dąży do wdrażania systemu SAP dla wszystkich swoich rynków i firm, zachowując zgodność z zasadami biznesowymi Nestle. To pozwala nam między innymi na ujednolicanie praktyk biznesowych, a także ułatwia monitorowanie i wprowadzanie zmian w firmie na szczeblu centralnym – mówi Roman Kalinowski, LGO Manager w Nestle SA.

Powielenie systemu SAP firmy Nestle w Alima Gerber było klasycznym wdrożeniem typu roll-out. Koncern Nestle, mogący pochwalić się jednym z największych wdrożeń systemu SAP na świecie, posiada jednocześnie bardzo rozbudowany wzorzec SAP oparty o obowiązujące w korporacji wytyczne, a także szeroko udokumentowane procesy biznesowe.

Głównym zadaniem konsultantów Hicron Consulting była analiza obecnych procesów sprzedaży krajowej i eksportowej w Alima Gerber i ich biznesowe dopasowanie do procesów Nestle zgodnie z podanym wzorcem. Projekt w obszarze sprzedaży i dystrybucji zakończył się bez jakiejkolwiek modyfikacji wzorca Nestle, procesy biznesowe zostały praktycznie ujednolicone dla obu spółek.

Ciekawostką w Nestle jest bardzo specyficzne funkcjonowanie systemu SAP. System został wdrożony w Nestle jako system rozproszony, tj. wyodrębnione są systemy SAP między innymi dla zarządzania danymi podstawowymi, dla sprzedaży, gospodarki magazynowej i finansów. To powoduje, że standardowy proces sprzedaży od zamówienia przez wydanie z magazynu do fakturowania przebiega przez kilka systemów, komunikujących się ze sobą za pomocą interfejsów.